De stambomen en takken van de familie Korteweg


Familie Korteweg

Egbert van Toledo mailde ons over deze prachtige foto. Ooit was de foto eigendom van de Heenvlietse notaris Jacobus S.L. Korteweg (1873-1948). We vermoeden dat dit het ouderlijk gezin is van Jacobus, met aanhang: zijn vader, stiefmoeder, vijf broers en zussen, drie zwagers en één schoonzus. Klopt dit, dan is de foto gemaakt tussen ca. 1900 en 1906.
Jacobus S.L. staat in onze genealogie onder nummer 8.2.4.2.3.1.1.1, en hoort bij de Flakkeese tak. Op de foto staat hij waarschijnlijk in de bovenste rij, vierde van links.De familienaam Korteweg heeft twee verschillende stammen:

1. de Klundertse stam deze wordt gevormd door nakomelingen van AART ADRIAANSZOON CORTEWEGH, deze stam is onderverdeeld in takken (zie hieronder).
2. en de Sommelsdijkse stam, dit zijn de nakomelingen van Balten en Jasper Kortwegh, deze stam is nog niet onderverdeeld.

Om jezelf te kunnen vinden in de stambomen kun je het beste gebruik maken van de ctrl-F toets als je in een document staat. Als je jezelf al of niet gevonden hebt waarderen we het als je wilt reageren met een bericht via het contactformulier.

Oproep

Een website rond een familie is natuurlijk niet compleet zonder een fotoalbum! Een album met leuke en bijzondere foto's, waar familieleden moeten opstaan. Heeft u zulke foto's en vindt u het leuk om ze te delen met anderen via onze site horen we graag van u via het contactformulier


De Kortewegs die deze site onderhouden zijn erin geslaagd de afstamming van alle Kortewegs in kaart te brengen. We hebben een compleet beeld van de personalia van ons voorgeslacht vanaf de zeventiende eeuw tot rond de tweede wereldoorlog en vaak zelfs tot op de huidige dag. Het kost dus niet veel moeite om aan elke Korteweg zijn/haar voorgeslacht in mannelijke lijn te laten zien.

Voorheen publiceerden we de complete stambomen op internet. Dat mag echter niet meer, vanwege de privacy-wetgeving. De stambomen die u nu op deze site kunt vinden, bevatten daarom slechts overleden personen. Gezinnen waarvan we niet de overlijdensdatum van beide ouders weten laten we hier niet zien, tenzij de ouders voor 1910 geboren zijn. Als u de persoonsgegevens van uw overleden grootouders weet, kunt u mogelijk uw voorgeslacht in deze stambomen vinden. Zo niet, mail ons dan even. Dan kunnen we u hoogstwaarschijnlijk een stamboom tot in de 17e eeuw verschaffen!

- Kortewegs die overleden zijn of voor 1912 geboren worden vermeld.

- Indien van hun partner niet bekend is of deze is overleden, dan wel voor 1912 geboren, wordt de partner en de kinderen weggelaten.

- Als alle kinderen worden weggelaten, dan vermelden we het aantal kinderen, niet of het zoons of dochters zijn.

Intussen blijven we wel geïnteresseerd in de Kortewegs van de huidige generaties, ook al mogen we de informatie niet publiceren. U kunt ons dus gelukkig maken met berichten over geboortes, huwelijken of overlijdens in uw familie.

Klundertse Stam

Zevenbergse tak           
versie augustus 2012
Voor een toelichting klik hier
Klunderste tak
versie augustus 2012
                Voor een toelichting klik hier
Flakkeese Tak
versie augustus 2012
  Voor een toelichting klik hier

    

Shortway treeEen kleinzoon van de eerste Aart, genaamd Anthony, had een onwettige zoon voor zijn huwelijk die hij ook Anthony noemde. Deze zoon werd een belangrijk man in het kleine stadje Stellendam op Goeree Overflakkee rond 1800; hij was schout en gemeentesecretaris. De zoon Barth van deze schout had twee zonen, Anthonij and Gerbrandt. Beiden emigreerden rond 1880 naar New Jersey in de USA. Tenminste een van hun zonen, Pieter, hield zijn achternaam, en zijn afstammelingen leven nog steeds onder zijn naam in New Jersey. De andere afstammelingen noemden zich Shortway en zij werden een talrijke familie in New Jersey (Patterson, Hawthorne, ...) en later in Michigan, California en Florida. Nog niet alle familieverbanden zijn onderzocht, dus als iemand ons kan helpen horen wij dat graag via het contactformulier.Sommelsdijkse Stam

Sommelsdijkse stam      
 versie augustus 2012                      Voor een toelichting klik hierToelichting op de stambomen

  • Wat betekenen die codenummers op de pagina's?

De codenummers in de stambomen werken als volgt:
- Het eerste nummer staat voor de generatie
- Met de volgende nummers zijn in elk gezin de kinderen genummerd die nageslacht hadden met de naam Korteweg, i.h.a. dus de zoons die een gezin hebben gesticht.

Voorbeeld: 6.2.4.3.1.5 behoort tot de zesde generatie. Hij (zij) stamt af van de 2e genummerde zoon van de stamhouder (Aart Adriaanszoon) en daarvan het 4e genummerde kind, daarvan het derde genummerde kind, etc. (Het aantal getallen in de code komt weer overeen met het rangordegetal van de generatie, in dit voorbeeld 6.)

  • Wat is genealogie?

Genealogie is volgens Van Dale: leer van de ontwikkeling en en verwantschap van geslachten. Dit wordt o.a. gedaan door het opmaken van stambomen van families.

  • Wat betekenen de afkortingen?

- geb.: geboren
- tr.: trouwen
- ged.: gedoopt
- begr.r.bet.: begraafrechten betaald
- w.s./waarsch.: waarschijnlijk
- begr.: begraven
- z.v.: zoon van
- d.v.: dochter van

  • Welke bronnen zijn gebruikt?

- van sommige takken is in het verleden al een genealogie op papier uitgegeven archieven van het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG)
- verzamelingen familieadvertenties
- andere stambomen die op internet zijn te vinden
- de persoonskaarten van overleden personen, die te raadplegen zijn bij het CBG
- directe informatie van familieleden
- telefoonboeken


 
Familie Korteweg, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting