Korteweg

KortewegWie in nu een zoekmachine Korteweg intypt, krijgt meer als 249.000 verwijzingen. Hieronder hebben we er enkele verwijzingen geplaatst samen met andere informatie. Aanvullingen zijn altijd welkom via het contactformulier.


Ook op deze pagina willen we een aantal straten en wegen laten zien die de naam Korteweg dragen, want zo is de familienaam Korteweg natuurlijk begonnen.


 
Amsterdam, Korteweghof

De Korteweghof in Amsterdam (foto van Google Street View)

Lees meer...
 
Apeldoorn, Korteweg

De Korteweg in Apeldoorn ligt in de wijk het Loo, natuurlijk vlakbij de Langeweg! De foto's zijn van najaar 2004, en Mireille bedankt voor de foto's!

Lees meer...
 
Brabant (west) en familie Korteweg

De naam

De meeste Kortewegs danken hun naam waarschijnlijk aan het feit dat Aart Adriaenszoon, jongeman uit Zevenbergen, zich rond 1680 vestigde als boer in de Groote Polder onder Klundert, naar wordt aangenomen aan de Korte Weg. Deze weg ligt nu helaas onder het zand van het industriegebied Moerdijk; hij mag niet verward worden met de Korteweg in de Bloemendaalse polder tussen Klundert en Zevenbergen.

Lees meer...
 
De Birma-spoorlijn.

De aanval van de Japanners in december 1941 op de Amerikaanse vloot in Pearl Harbour in de Grote Oceaan leidde direct tot een oorlogsverklaring van Nederlands Indië aan Japan. De geringe militaire kracht van de Nederlandse kolonie  moest het echter al gauw afleggen tegen de prima getrainde zegevierende keizerlijke legers, vloot en luchtmacht. De Indonesische archipel telde in 1940 ongeveer 240.000 Europeanen op een totale bevolking van ruim 70,5 miljoen. Er woonden ook ruim 1,2 miljoen Chinezen. 

Lees meer...
 
Driewegen, Korteweg

De Korteweg in Driewegen. Driewegen ligt in de gemeente Borsele op Zuid Beveland. Deze foto's zijn gevonden op de site van het gemeentearchief van Goes die ook toestemming gaf voor publicatie, waarvoor dank.


Lees meer...
 
Familiewapen

Wapen familie KortewegDit familiewapen is aangenomen door een houtkoper Korteweg, uit de tak die actief was in de houthandel (nakomelingen van 3.1.2 Cornelis, Klundertse stam). Vandaar ook de bomen op het schild en een boom als helmteken. Welke nakomeling van Cornelis is nog onbekend, mogelijk een Korteweg uit de 19e-eeuw.

De officiële beschrijving:

"Wapen: in zilver drie geplante groene bomen, naast elkaar, op grasgrond.

Helmteken: een groene boom tussen een zilveren vlucht.

Dekkleden: groen, gevoerd van zilver."

bron: CBG, Nederland's Patriciaat, 21e jaargang 1933/34, blz. 190.

Daarnaast is er nog een familiewapen bekend, met daarop "een paard springende over een hek", waar we geen afbeelding van hebben. Het is aangenomen door een zekere Corstiaan Korteweg. De naam Corstiaan komt alleen voor onder de nakomelingen van 2.2 Corstiaan. Maar hij had 25 kinderen en heeft (en had) tientallen afstammelingen met dezelfde naam, dus zonder een extra aanknopingspunt is het onmogelijk om vast te stellen welke de Corstiaan van het familiewapen was.


 
Flakkee

Van Flakkee stamt de Flakkeesse tak van de familie Korteweg. Hier een korte beschrijving van het onstaan en de geschiedenis van Flakkee. De tekst is van uit de inleiding van het boek "Goeree-Overflakkee in oude ansichten" van Th de Waal uitgegeven in 1969.

Korte historie van Goeree-Overflakkee

Het eind Goeree-Overflakkee - thans schiereiland - is letterlijk aan de zee ontworsteld. Behalve de kop van Goeree (ouderen noemen dit "geschaepe" grond) is het land uit "aanwas ontstaan. Op het schetskaartje staat hoe het er omstreeks 1300 uit zag. In de eerste en tweede eeuw na Christus waren er bij Goeree Romeinse nederzettingen, waarvan bij opgravingen tal van gebruiksvoorwerpen zijn gevonden, die in het Streekmuseum te Sommelsdijk te zien zijn.

Lees meer...
 
Haarlem, Korteweg

De Korteweg in Haarlem, de foto is in 1999 genomen.

Haarlem

 
Klundert, gemeente

Rond 1250 ontstond, gelegen aan gunstig vaarwater, het dorp Die Overdraghe. Het lag aan een riviertje met diezelfde naam, tussen de Mark en het Hollands Diep. Toen het riviertje verzandde, werd een nieuw vaarwater gegraven: De Niewervart. Het dorp nam spoedig deze naam over: Niervaart. Later werd daaraan toegevoegd: De Clundert. De laatste naam is gebleven: we spreken nu alleen nog maar over Klundert.

Lees meer...
 
Klundert, Korteweg

De "eerste" Korteweg, Aart Adriaanszoon woonde eerst aan de Nieuwedijk onder Zevenbergen, en is later verhuisd naar de Korteweg vlakbij Klundert,
hieruit is de familienaam voortgekomen. De Korteweg ligt (hoe kan het ook anders!) naast de Langeweg. De Korteweg is bij de aanleg van het
industrieterrein Moerdijk onder het zand verdwenen en lag ten noordwesten van Klundert, zie de kaart.

Lees meer...
 
Korteweg Maritiem
jkortewegJoke Korteweg is maritiem historica, gepromoveerd op de zeesleepvaart. Met haar bedrijf KORTEWEG Maritiem Historisch Onderzoek doet ze onderzoek voor bedrijven en instellingen. Dat onderzoek resulteert meestal in een boek. Inmiddels heeft Joke behalve over de zeesleepvaart ook over bijvoorbeeld de kaapvaart geschreven, over Michiel de Ruyter, maar ook over een bedrijf in schroefaskokerafdichtingen voor schepen. Meer over deze activiteiten kunt u vinden op de website www.kortewegmaritiem.nl
 
Korteweg-de Vries vergelijking

KortewegIn 1848 werd Diederik Johannes Korteweg in 's Hertogenbosch geboren. Hij studeerde wiskunde en deed veel wetenschappelijk werk. Er is een onderdeel  van zijn wetenschappelijk werk dat nog steeds de aandacht heeft van honderden wiskundigen, natuurkundigen en scheikundigen, namelijk de theorie van de staande golven en de "Korteweg-de Vries vergelijking". Deze vergelijking is de oorsprong geweest van veel wetenschappelijke doorbraken en belangrijke ontwikkelingen in o.a. wiskunde.

Van de heer Bastiaan Willink kregen we toestemming om een door hem geschreven artikel over Diederik Korteweg te publiceren, klik hier voor dit artikel.

 For an Enlisch article about Dieredrik de Vries, read more

Voor de (engelse) site van het het Kortweg-de Vries instituut, klik hier.

Diederik Johannes valt onder de Klundertse Tak.

 
Neel Korteweg

Neel KortewegNeel Korteweg is kunstenaar en ze studeerde beeldhouwen op de Rijksacademie Amsterdam en gaf later zelf les aan de Academie van Bouwkunst, ook in Amsterdam, en aan de AKI in Enschede.

Na haar opleiding als beeldhouwer heeft ze zich omgevormd tot schilder en heeft al veel tentoonstellingen gehad. Haar Werk is opgenomen in vele openbare- en bedrijfscollecties. Vanaf 1994 geeft ze regelmatig exposities.

Haar webiste is www.neelkorteweg.nl

Lees meer...
 
Nunspeet, Korteweg

De Korteweg in Nunspeet, deze twee foto's zijn genomen op 8 oktober 2004.

Lees meer...
 
Ooltgensplaat

Van Flakkee stamt de Flakkeesse tak van de familie Korteweg. In het boek "Goeree-Overflakkee in oude ansichten" van Th de Waal uitgegeven in 1969 vonden we een aantal foto's van Oltgensplaat met oude familieleden die we hier onder publiceren. Na enig speurwerk in de Flakkeesse tak hebben we een aantal mensen mogelijk kunnen identificeren.

Lees meer...
 
Rhoon, Korteweg

Rhoon ligt onder Rotterdam, en ons familielid Cornelis Korteweg heeft deze foto's op 1 maart 2006 gemaakt.

Lees meer...
 
Rockanje, Korteweg

Volgens de poststempel achterop is deze kaart in 1949 verzonden. We ontvingen recentelijk een foto van de Korteweg in Rockanje van maart 2006. Deze laat zien dat de moderne ontwikkelingen Rockanje niet hebben overgeslagen.

Lees meer...
 
Rotterdam (Hillegersberg), Korteweg

Op onderstaande ansichtkaart uit 1924 (afkomstig van gemeentearchief.rotterdam.nl) staat de Bergweg, die later de Straatweg werd genoemd. De foto is genomen bij de zijstraat Korteweg met de nieuwe Tivolibrug en een electrische tram. Op de hoek staat het pand "Sunny Home" aan de Straatweg 152. Het leuke is dat er ook een Korteweg aan deze Korteweg heeft gewoond. In 1938 heeft een Arnout Korteweg, toen hij terugkwam met pensioen uit Indië, een huis gevonden. Dat heeft natuurlijk nogal eens misverstanden opgeleverd als hij ergens zijn naam en adres moest opgeven!

Lees meer...
 
Rotterdamsche Droogdok Mij

In januari 1952 bes"Rotterdamsche Droogdok Maatschappij" RDM Rotterdam Heyplaat Heyplaat Dockyardtond de "Rotterdamsche Droogdok Maatschappij" 50 jaar. De RDM was een scheepswerf op Rotterdam Zuid, Heyplaat. Naast veel onderhoudswerk aan schepen werden er ook schepen gebouwd. De bekendste schepen hier gebouwd zijn wel de Nieuw Amsterdam (1938) en de Rotterdam (1958) beiden passagiersschepen van de Holland Amerika Lijn

Lees meer...
 
Wandelpad Korteweg

wandelpad KortewegArie Korteweg met zijn kleindochter Elisabeth bij een wandelpad vlakbij Bergen aan Zee (aan de noordoostkant) dat de naam "Korteweg" heeft. Dit pad ligt tussen de Verspyckweg en Helmweg en loopt zo het duingebied in.

 


Familie Korteweg, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting